Harper Lee - Kirjat, faktat ja lainaukset (2023)

(1926-2016)

Kuka oli Harper Lee?

Vuonna 1959 Harper Lee viimeisteli Pulitzer-palkitun bestsellerinsä käsikirjoituksenTappaa pilkkaajalintu.Pian sen jälkeen hän auttoi kirjailijatoveria ja ystävääTruman Capotekirjoittaa artikkelinNew Yorkerjoka kehittyisi hänen tietokirjallisuuden mestariteokseksi,Kylmäverisesti.

Heinäkuussa 2015 Lee julkaisi toisen romaaninsa,Mene Aseta vartija, joka on kirjoitettu aiemminTappaa pilkkaajalintuja kuvaa hänen Pulitzer-palkitun romaaninsa henkilöiden myöhempää elämää.

Aikainen elämä

Lee syntyi 28. huhtikuuta 1926 Monroevillessä, Alabamassa. Nuorin neljästä lapsesta, hän varttui poikalapsena pienessä kaupungissa.

Hänen isänsä oli lakimies, Alabaman osavaltion lainsäätäjän jäsen ja omisti myös osan paikallisesta sanomalehdestä. Suurimman osan Leen elämästä hänen äitinsä kärsi mielisairaudesta ja lähti harvoin kotoa. Hänen uskotaan saaneen olla kaksisuuntainen mielialahäiriö.

koulutus

Lukiossa Lee kiinnostui englanninkielisestä kirjallisuudesta. Valmistuttuaan vuonna 1944 hän osallistui vain naispuoliseenHuntingdon CollegeMontgomeryssä. Lee erottui muista opiskelijoista – hän ei olisi voinut vähempää välittää muodista, meikistä tai treffeistä. Sen sijaan hän keskittyi opiskeluun ja kirjoittamiseen. Lee oli kirjallisuuden kunniayhdistyksen ja glee-klubin jäsen.

Siirtyminen kohteeseenAlabaman yliopistoTuscaloosassa Lee tunnettiin yksinäisyydestään ja individualistina. Hän teki suuremman yrityksen sosiaaliseen elämään siellä ja liittyi jonkin aikaa yhdyskuntaan.

Kiinnostuessaan kirjoittamiseen Lee osallistui koulun sanomalehteen ja sen huumorilehteen, theRammer Jammer, josta tuli lopulta julkaisun toimittaja.

Nuorempana vuonna Lee hyväksyttiin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan, mikä antoi opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä oikeustieteen tutkintojen parissa ollessaan vielä perustutkinto. Oikeustieteen opintojen vaatimukset pakottivat hänet jättämään tehtävänsä virassaRammer Jammertoimittaja.

Ensimmäisen ohjelmavuoden jälkeen Lee alkoi ilmaista perheelleen, että kirjoittaminen – ei laki – oli hänen todellinen kutsumuksensa. Hän meniOxfordin yliopistoEnglannissa sinä kesänä vaihto-opiskelijana.

Palattuaan lakiopintojaan syksyllä Lee keskeytti opinnot ensimmäisen lukukauden jälkeen. Hän muutti pian pohjoiseen seuratakseen unelmiaan tullakseen kirjailijaksi.

Harper Lee - Kirjat, faktat ja lainaukset (1)

Kirjailija Harper Lee kotikaupungissaan Monroevillessä, Alabamassa vuonna 1961.

Varhainen kirjoitusura

Vuonna 1949 sisään saapui 23-vuotias LeeNew York City. Hän kamppaili useita vuosia työskennellen lippujen välittäjänä Eastern Airlinesissa ja British Overseas Air Corpissa (BOAC).

Kaupungissa ollessaan Lee ystävystyi Broadwayn säveltäjän ja sanoittajan Michael Martin Brownin ja hänen vaimonsa Joyn kanssa. Vuonna 1956 Browns antoi Leelle vaikuttavan joululahjan – tukeakseen häntä vuoden ajan, jotta hän voisi kirjoittaa kokopäiväisesti. Hän lopetti työnsä ja omistautui ammatilleen.

Browns auttoi häntä myös löytämään agentin, Maurice Crainin. Hän puolestaan ​​onnistui saamaan kustantaja J.B. Lippincott Companyn kiinnostumaan työstään. Lee työskenteli yhdessä toimittaja Tay Hohoffin kanssa pieneen Alabaman kaupunkiin sijoittuvan käsikirjoituksen parissa, josta tuli lopulta hänen romaaninsa.Tappaa pilkkaajalintu.

Ystävyys Truman Capoten kanssa

Yksi Leestälähimmät lapsuuden ystävätoli toinen tuleva kirjoittaja, Truman Capote (tunnetaan silloin nimellä Truman Persons). Kovempi kuin monet pojat, Lee nousi usein palvelemaan Trumanin lapsuuden suojelijana.

Truman, jolla oli vähän kiinnostusta ikäisten poikien kanssa, arvostettiin herkkyydestään ja hänen pukemistaan ​​hienoista vaatteista. Vaikka kaksi ystävää olivat hyvin erilaisia, heillä molemmilla oli vaikea kotielämä. Truman asui äitinsä sukulaisten luona kaupungissa sen jälkeen, kun hänen omat vanhempansa hylkäsivät hänet.

New Yorkissa 1950-luvulla Lee tapasi vanhan ystävänsä Capoten, joka oli tuolloin yksi kirjallisuuden nousevista tähdistä.

Vuonna 1956 Lee yhdisti voimansa Capoten kanssa auttaakseen häntä artikkelissa, jota varten hän kirjoittiNew Yorker. Capote kirjoitti Clutterin perheen neljän jäsenen murhan vaikutuksista heidän pieneen Kansasin maatalousyhteisöön.

He matkustivat Kansasiin haastattelemaan kaupunkilaisia, vainajan ystäviä ja perhettä sekä rikoksen ratkaisemiseksi työskenteleviä tutkijoita.

Tutkimusavustajana toiminut Lee auttoi haastatteluissa ja voitti lopulta joitain paikallisia helpolla, vaatimattomalla tavallaan. Trumanilla, jolla oli loistelias persoonallisuus ja tyyli, oli aluksi vaikeuksia päästä alamaistensa armoon.

Kansasissa ollessaan Cluttersin epäillyt tappajat Richard Hickock ja Perry Smith otettiin kiinni Las Vegasissa ja tuotiin takaisin kuulusteltaviksi. Lee ja Capote saivat tilaisuuden haastatella epäiltyjä pian sen jälkeen, kun he asetettiin syytteeseen tammikuussa 1960.

Pian tämän jälkeen Lee ja Capote palasivat New Yorkiin. Hän työskenteli keittiöiden parissa tulevaa ensimmäistä romaaniaan varten, kun hän alkoi työstää artikkeliaan, joka kehittyi tietokirjallisuuden mestariteokseksiKylmäverisesti.

Pariskunta palasi Kansasiin murhaoikeudenkäyntiä varten. Lee antoi Capotelle kaikki muistiinpanonsa rikoksesta, uhreista, tappajista, paikallisista yhteisöistä ja paljon muuta.

Lee työskenteli Capote päällä ja pois päältäKylmäverisesti. Smith ja Hickock olivat kutsuneet hänet todistamaan heidän teloitustaan ​​vuonna 1965, mutta hän kieltäytyi. Kun Capoten kirja vihdoin julkaistiin vuonna 1966, kahden yhteistyökumppanin välille syntyi ero jonkin aikaa.

Capote omisti kirjan Leelle ja hänen pitkäaikaiselle rakastajalleen Jack Dunphylle, mutta ei tunnustanut hänen panostaan ​​työhön. Vaikka Lee oli hyvin vihainen ja loukkaantunut tästä petoksesta, hän pysyi Capoten ystävänä hänen loppuelämänsä.

LUE LISÄÄ: Harper Lee ja Truman Capote olivat lapsuuden ystäviä, kunnes mustasukkainen repi heidät erilleen

LATAA BIOGRAPHY'S HARPER LEE FAKTAKORTTI

Harper Lee - Kirjat, faktat ja lainaukset (2)

Kirjat

Lee julkaisi elämänsä aikana kaksi kirjaa:Tappaa pilkkaajalintu(1960) jaMene Aseta vartija(2015). Hän työskenteli myös ystävänsä Capoten kanssa hänen kuuluisan kirjansa parissa,Kylmäverisesti(1966).

"Tappaa pilkkaajalintu"

Heinäkuussa 1960Tappaa a Pilkkalintujulkaisi ja keräsi Kuukauden Book-klubi jaKirjallinen kilta. Tarinasta ilmestyi tiivistetty versioValitut Palat-lehteä. Seuraavana vuonna romaani voitti arvostetun Pulitzer-palkinnon ja useita muita kirjallisuuspalkintoja. Amerikkalaisen kirjallisuuden klassikko,Tappaa pilkkaajalintuon käännetty yli 40 kielelle, ja niitä myydään vuosittain yli miljoona kappaletta.

Teoksen keskeinen henkilö, nuori tyttö, lempinimeltään Scout, ei ollut erilainen kuin Lee nuoruudessaan. Yhdessä kirjan tärkeimmistä juonilinjoista Scout ja hänen veljensä Jem ja heidän ystävänsä Dill tutkivat kiehtovuuttaan salaperäiseen ja jokseenkin surullisen kuuluisaan naapuruston hahmoon nimeltä Boo Radley.

Teos oli enemmän kuin ikääntymisen tarina: toinen osa romaanista heijasteli rodullisia ennakkoluuloja etelässä. Heidän asianajajaisänsä Atticus Finch yrittää auttaa valkoisen naisen raiskaamisesta syytettyä mustaa miestä saamaan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja estämään häntä lynkkaamasta vihaisia ​​valkoisia pikkukaupungissa.

"Go Set a Watchman"

Lee julkaisi toisen romaaninsa,Mene ja aseta vartija,heinäkuussa 2015. Tarinaoli pohjimmiltaanensimmäinen luonnosTappaa pilkkaajalintuja seurasi romaanin hahmojen myöhempää elämää.

Mene Aseta vartijaluovutettiin kustantajalle vuonna 1957. Kun kirjaa ei hyväksytty, Leen toimittaja pyysi häntä tarkistamaan tarinaa ja tekemään hänen päähenkilöstään Scoutista lapsen. Kirjoittaja työskenteli tarinan parissa kaksi vuotta ja siitä lopulta tuliTappaa pilkkaajalintu.

LeenMene Aseta vartijaluultiin kadonneen, kunnes hänen asianajajansa Tonja Carter löysi sen tallelokerosta. Helmikuussa 2015 ilmoitettiin, että HarperCollins julkaisee käsikirjoituksen 14. heinäkuuta 2015.

Mene Aseta vartijaominaisuudetMockingbird'sScout 26-vuotiaana naisena matkalla kotiin Maycombiin, Alabamaan, New York Citystä. Scoutin isä Atticus, hänen hyvä moraalinen omatuntoTappaa pilkkaajalintu, on kuvattu rasistina, jolla on kiihkoilevia näkemyksiä ja siteitäKu-Klux-klaani.

Watchmanissa Atticus kertoo Scoutille: "Haluatko neekereitä autokuorman viereen kouluihimme, kirkkoihimme ja teattereihimme? Haluatko heitä maailmaamme?"

Kiistanalainen romaani ja rakastetun hahmon järkyttävä kuvaus herättivät keskustelua fanien keskuudessa ja tarjosivat kirjallisuudentutkijoille ja opiskelijoille rehua kirjailijan luomisprosessin analysointiin. Leen toinen romaani rikkoi myös HarperCollinsin ennakkoennätyksiä.

Kun raportit 88-vuotiaan Leen horjuvasta terveydestä herättivät kysymyksiä siitä, oliko julkaisu kirjoittajan päätös. Lee antoi lausunnon Carterin kautta: "Olen hengissä, potkiin ja olen helvetin onnellinen reaktioistaniVartija."

Mutta tämäkään viesti ei lopettanut kysymyksiä: Leen sisko Alice oli vuonna 2011 kirjoittanut kirjeessään, että Lee "allekirjoittaisi kaiken, jonka hän esittää hänelle, johon hän luottaa". Muut Leen kanssa tapaaneet totesivat kuitenkin, että hän oli julkaisupäätöksen takana. Alabaman viranomaiset tutkivat asiaa eivätkä löytäneet todisteita siitä, että hän olisi joutunut pakkokeinon uhriksi.

"To Kill a Mockingbird" -elokuva

Näytelmäkirjailija Horton Foote kirjoitti kirjan pohjalta käsikirjoituksen ja käytti samaa nimeä vuoden 1962 elokuvaanTappaa pilkkaajalintuelokuvasovitus. Lee vieraili kuvauspaikalla ja teki paljon haastatteluja tukeakseen projektia.

Elokuvan versioTappaa pilkkaajalintuansaitsi kahdeksan Oscar-ehdokkuutta ja voitti kolme palkintoa, mukaan lukien parhaan näyttelijän palkinnonGregory Peckn esittämän Finchin. Hahmon kerrotaan perustuneen Leen isään.

Myöhemmät vuodet

1960-luvun puolivälissä Lee työskenteli kuulemma toisen romaanin parissa, mutta sitä ei koskaan julkaistu.

Vuonna 1966 Lee leikattiin käteensä pahan palovamman aiheuttaman vahingon korjaamiseksi. Hän hyväksyi myös viran Kansallisessa taideneuvostossa presidentin pyynnöstäLyndon B. Johnson. 1970- ja 80-luvuilla Lee suurelta osin vetäytyi julkisesta elämästä.

Lee vietti osan ajastaan ​​tietokirjaprojektissa Alabaman sarjamurhaajasta, jolla oli työnimi.Pastori. Tätä teosta ei kuitenkaan koskaan julkaistu.

Lee eli yleensä hiljaista, yksityistä elämää jakaen aikansa New Yorkin ja kotikaupunkinsa Monroevillen välillä. Monroevillessä hän asui vanhemman sisarensa Alice Leen, lakimiehen, kanssa, jota kirjoittaja kutsui "Atticukseksi hameessa". Leen sisko oli läheinen uskottu, joka hoiti usein kirjailijan laki- ja talousasioita.

Aktiivisena kirkossaan ja yhteisössään Lee tuli tunnetuksi siitä, että hän vältti julkkisensa valokeilan. Hän käytti usein menestyksestään keräämänsä varallisuuden tehdäkseen anonyymejä hyväntekeväisyyslahjoituksia erilaisiin hyväntekeväisyystarkoituksiin.

Marraskuussa 2007 presidenttiGeorge W. Bushantoi Leelle Presidential Medal of Freedom -mitalin "erinomaisesta panoksestaan ​​Amerikan kirjallisuuden perinteeseen" Valkoisessa talossa pidetyssä seremoniassa.

Hänen sisarensa Alice sanoi kerran Leestä: "Kirjat ovat asioita, joista hän välittää." Suurennuslaitteen avulla – välttämätön hänen silmänpohjan rappeuman vuoksi – Lee pystyi jatkamaan lukemista vaivoistaan ​​huolimatta.

Oikeusjutut ja E-Publishing Deal

Toukokuussa 2013 Lee nosti kanteen liittovaltion tuomioistuimessa kirjallisuusagenttia Samuel Pinkusta vastaan. Lee syytti, että Pinkus vuonna 2007 "soitti suunnitelman huijatakseen" häneltä tekijänoikeudetTappaa pilkkaajalintu, joka myöhemmin ohjasi rojaltit pois työstä. Syyskuussa 2013 oikeusjutussa päästiin sovintoratkaisuun.

Myöhemmin samana vuonna Leen lakitiimi nosti kanteenMonroe County Heritage Museumsijaitsee Monroevillessä yrittäessään "hyötyä maineesta".Tappaa pilkkaajalintuja romaaniin liittyvien luvattomien tuotteiden myynnistä. Kirjailijan ja museon asianajajat tekivät myöhemmin yhteisen aloitteen kanteen lopettamiseksi, ja liittovaltion tuomari hylkäsi asian helmikuussa 2014.

Samana vuonna Lee antoi kuuluisan teoksensa julkaista e-kirjana. Hän allekirjoitti sopimuksenHarperCollinsyrityksen vapauttamiseksiTappaa pilkkaajalintue-kirjana ja digitaalisena ääniversiona.

Kustantajan jakamassa tiedotteessa Lee selitti: "Olen edelleen vanhanaikainen. Rakastan pölyisiä vanhoja kirjoja ja kirjastoja. Olen hämmästynyt ja nöyrä, ettäPilkkalintuon selvinnyt näin kauan. Tämä onPilkkalintuuudelle sukupolvelle."

Kuolema

Lee kuoli 19. helmikuuta 2016 89-vuotiaana. Hänen veljenpoikansa Hank Connor sanoi, että kirjailija kuoli unissaan.

Vuonna 2007 Lee sai aivohalvauksen ja kamppaili useiden jatkuvien terveysongelmien kanssa, mukaan lukien kuulon heikkeneminen, rajoittunut näkö ja hänen lyhytaikaisen muistinsa ongelmia. Aivohalvauksen jälkeen Lee muutti kotihoitoon Monroevilleen.

Leen kuoleman aikoihin vuonna 2016 ilmoitettiin, että tuottaja Scott Rudin oli palkannutAaron Sorkinkirjoittaa lavaversionTappaa pilkkaajalintu. Maaliskuussa 2018, useita kuukausia ennen tuotannon suunniteltua Broadway-debyyttiä, Leen kuolinpesä nosti kanteen sillä perusteella, että Sorkinin sovitus poikkesi merkittävästi alkuperäisestä materiaalista.

Pääasiallinen kiistakohta oli näytelmän esittäminen Finchistä, jonka kerrottiin näyttävän hänen varhaisissa kohtauksissa olevan enemmän sopusoinnussa sen ajan ahdistavien rodullisten tunteiden kanssa, toisin kuin romaanin sankarillinen ristiretkelä.

Rudin torjui väitteen, jonka mukaan hahmoja olisi muutettu merkittävästi, vaikka hän vaati, että hänellä oli liikkumavaraa mukauttaa ne nykyaikaan. "En voi enkä aio esittää näytelmää, joka tuntuu siltä kuin se olisi kirjoitettu sinä vuonna, kun kirja kirjoitettiin sen rotupoliittisesti: se ei kiinnostaisi", hän sanoi. "Maailma on muuttunut sen jälkeen."

Atticus Finchin kuvausoli kuulemma pehmentynythenkilöstä, joka "juo alkoholia, pitää asetta ja kiroilee lievästi" "rehelliseen ja kunnolliseen ihmiseen". Näytelmä saapui Broadwaylle joulukuussa 2018.

 • Nimi: Harper Lee
 • Syntymävuosi: 1926
 • Syntymäaika: 28.4.1926
 • Syntymävaltio: Alabama
 • Syntymäkaupunki: Monroeville
 • Syntymämaa: Yhdysvallat
 • Sukupuoli Nainen
 • Tunnetuin: Harper Lee tunnetaan parhaiten Pulitzer-palkittujen bestsellereiden "To Kill a Mockingbird" ja "Go Set a Watchman" kirjoittamisesta, jotka kuvaavat Finchin perheen myöhempiä vuosia.
 • Toimialat
  • Fiktio ja runous
 • Astrologinen merkki: Härkä
 • Koulut
  • Oxfordin yliopisto
  • Huntington College
  • Alabaman yliopisto, Tuscaloosa
 • Kuolinvuosi: 2016
 • Kuolinpäivä: 19.2.2016
 • Kuoleman osavaltio: Alabama
 • Kuoleman kaupunki: Monroeville
 • Kuolinmaa: Yhdysvallat

Pyrimme tarkkuuteen ja oikeudenmukaisuuteen.Jos näet jotain, joka ei näytä oikealta,ota meihin yhteyttä!


 • Artikkelin otsikko: Harper Lee Biography
 • Kirjoittaja: Biography.com Editors
 • Verkkosivuston nimi: Biography.com-sivusto
 • URL-osoite: https://www.biography.com/authors-writers/harper-lee
 • Käyttöpäivämäärä:
 • Kustantaja: A&E; Televisioverkot
 • Viimeksi päivitetty: 31. maaliskuuta 2021
 • Alkuperäinen julkaisupäivä: 2. huhtikuuta 2014
 • Et koskaan ymmärrä henkilöä, ennen kuin ajattelet asioita hänen näkökulmastaan ​​- ennen kuin kiivet hänen ihoonsa ja kuljet siinä.
 • Pelkästään se, että meitä nuollataan sata vuotta ennen kuin aloitimme, ei ole mikään syy olla yrittämättä voittaa.
 • Luulen, että on vain yhdenlaisia ​​ihmisiä. Ihmiset.
 • Terveet ihmiset eivät koskaan ole ylpeitä kyvyistään.
 • Jokainen suolansa arvoinen kirjailija kirjoittaa miellyttääkseen itseään ... se on itsetutkistelu, joka on loputon.
 • Aamulla asiat ovat aina paremmin.
 • Yksi asia, joka ei noudata enemmistön sääntöä, on ihmisen omatunto.
 • Kaikkien on opittava, kukaan ei synny tietämään.
 • Suosittelen jokaista kirjailijauraa tavoittelevaa, että hänen olisi viisasta kehittää paksu nahka ennen lahjakkuuttaan.
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated: 19/01/2024

Views: 6461

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.